t21

Succes, alles slaagt, reizen over water, zakelijke reizen, voltooiing.


Op deze afbeelding zien we een vrouw afgebeeld in een ovale krans.

Deze kaart symboliseert de uiteindelijke verlossing van de mens, het los zijn van het "rad van karma".

De ovale krans duidt ook op het wereld ei uit de scheppingsmythen waaruit de wereld en hemel zijn ontslaan. Het is het levende embleem van het grote mysterie van de schepping. de krans is het symbool van de zege over de duisternis.

De krans heeft ook te maken met de kringloop en het cyclische karakter van de natuur. Aan de laurier werd niet alleen genezende kracht toegeschreven maar ook de kracht om iemand van de smet op zijn ziel te reinigen. Daarbij is laurier een symbool voor vrede na de overwinning op de vijand. Ook wordt gezegd dat de laurierboom nooit door de bliksem getroffen wordt. De laurier behoort tot de boomsoorten die in de winter groen blijven en verwijst daardoor naar het eeuwige leven.

Van de vrouw wordt vaak gezegd dat ze een androgyne figuur is (zowel mannelijk als vrouwelijk). Symbolisch gezien verbeeldt een androgyn de herwonnen oereenheid, de oorspronkelijke staat van heelheid.

De vrouw heeft haar de benen gekruist op dezelfde wijze als de Gehangene.

De kaart De Wereld stelt het kosmisch bewustzijn voor, het uiteindelijke doel, waartoe alle andere kaarten gezamenlijk leiden.

De dieren in de hoeken zijn dezelfde als de dieren op de kaart van “Het Rad van Fortuin”. Ze hebben nu echter geen boeken. De mens in dit Arcanum weet, en heeft geen boekenwijsheid meer nodig.

In deze kaart vind je ook vaak de drang van mensen om iets te betekenen in de wereld. Ze willen iets groots verrichten, bekend worden, beroemd zijn.