t12

Paranormale kaart

Overgeven aan hogere wezens, spitituele zaken, rustperiode, uitgestelde beslissingen, de ingeslagen weg is de goede.


Op deze kaart zien we een man in een, op het eerste gezicht, penibele situatie. Toch lijkt hij er ontspannen bij te hangen. De Gehangene hangt hier dan ook uit eigen beweging en bevind zich in een stadium van meditatie of diepe trance en zet alles, zijn levenservaringen eens op een rijtje. De Gehangene is zelf in een valstrik van het leven getrapt en nu hij hier ondersteboven hangt, biedt dit hem de gelegenheid om de zaken eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Deze situatie symboliseert het nemen (of de noodzaak daartoe) van een time-out en de gelegenheid om te leren van je fouten. Wordt dit een leermoment of stoot je je vervolgens nogmaals aan dezelfde steen? De Gehangene toont zich bereid om te leren en weet dat ieder zijn eigen kruis te dragen heeft. Het leed moet geleden worden en daarbij: wil je je leven leiden of lijden?

De Gehangene hangt aan een kruis van levend hout met jonge uitlopers en dit symboliseert de groei die in dit stadium opgedaan kan worden. Het kruis staat tevens voor een kruispunt in je leven, je leefwijze en je levensweg met de keuzes die je hierop maakt. De strop om zijn voet staat symbool voor de navelstreng en zijn verbinding met het Universum en het leven, het bovenbewuste. De gele schoen symboliseert het denken; het bewuste en het onderbewuste.

Zijn benen, in rood gehuld, vormen een 4, wat staat voor inzicht, verwerving, vorm en werkelijkheid. Het tastbare en stoffelijke van kaart IV of De Keizer. De kleur rood symboliseert zijn passies, hartstochten en driften.
Zijn ellebogen en hoofd vormen een driehoek met de punt naar beneden; het symbool voor water waaruit het leven ontstaat, maar ook de wereld van het onbewuste en onze emoties. Dit laatste wordt benadrukt door het blauwe hemd.

Het aureool om zijn hoofd is het Universele of Christusbewustzijn en symboliseert verlichting in en als gevolg van het lijden. De Gehangene bewandelt een lange lijdensweg, maar heeft tevens ook hele mooie ervaringen. Soms moet je wel eens onderuit gaan, omdat ervaringen je wijzer maken en minstens zo goed. We kunnen het voor onszelf zo makkelijk of moeilijk maken als we zelf willen. We hebben zelf de keuze!